Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η φαρσοκωμωδία της επιλογής διευθυντών [2]

Σε κάθε εξέταση αλλά και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην οποία υπάρχει ικανό δείγμα μετρήσεων, εν γένει ισχύει η κατανομή του Gauss. Αυτό σημαίνει πως οι επιδόσεις των υποψηφίων κατατάσσονται σε έναν πίνακα και δημιουργείται ένα γράφημα το οποίο έχει το χαρακτηριστικό σχήμα της καμπάνας.

Όπως παρατηρούμε στο σχήμα οι μετρήσεις ή οι επιδόσεις πρέπει να ακολουθούν την καμπύλη αυτή ώστε να έχουμε μια αξιόπιστη μέτρηση. Δηλαδή ένα μικρό ποσοστό των υποψηφίων θα αριστεύσει, ένα μεγάλο ποσοστό θα βρίσκεται στο μέσο όρο και ένα μικρό ποσοστό θα βρίσκεται στο κάτω όριο.


Μπορούμε να κάνουμε την παραδοχή ότι η καμπύλη αυτή μπορεί να μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το είδος της εξέτασης, το επίπεδο των υποψηφίων κλπ. Όσο όμως "αλλοιώνεται" η εικόνα της καμπάνας, τόσο η εξέταση χάνει το χαρακτηριστικό της αξιοπιστίας.
Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψήφιων διευθυντών είναι τα παρακάτω:



Τα στοιχεία αυτά μας δίνουν (περίπου) την εξής καμπύλη:

Τι μας λέει η παραπάνω καμπύλη;
Πρώτον, ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν από 11 - 15, δηλαδή η κορυφή της καμπύλης μετακινήθηκε πέραν του 15.
Δεύτερον, ότι κάτι πάει λάθος με την αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι ή είναι λάθος τα θέματα ή είναι πολύ επιεικείς οι βαθμολογητές.
Τρίτον, ότι το κριτήριο της συνέντευξης πάει περίπατο αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις θα παίξει κάποιο ρόλο στην κατάταξη των υποψηφίων.
Τέταρτον, ότι όλα είναι ανοιχτά στη διάθεση των συμβουλίων και στις σχέσεις που έχει καθένας με τον εκάστοτε υποψήφιο.
Τελικά η μόνη χρησιμότητα της διαδικασίας ήταν να αποκλειστούν άτομα εντελώς ακατάλληλα για διευθυντές (αν αυτό συνέβει).

Υ.Γ. Για να μην παρεξηγούμαι, ΔΕΝ ήμουν και ούτε θα είμαι (τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια) υποψήφιος διευθυντής.

Υ.Γ.2: νεότερα στατιστικά (πηγή: http://logothetis63.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html) μεταθέτουν ακόμα πιο δεξιά την καμπύλη. Μάλιστα υπάρχουν πολλά ΠΥΣΠΕ που ΔΕΝ έβαλαν κάτω από 13 σε κανέναν/καμμία υποψήφιο/α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτό κι αν είναι αναξιοπιστία και γελοιότητα...

1 σχόλιο:

  1. Τζόνσον ο αλογόμυγας24 Ιουλίου 2011 στις 11:03 μ.μ.

    Δηλαδή θες να πεις ότι επειδή υπάρχει απόκλιση μεταξύ της καμπύλης του Γκάους και της καμπύλης της αξιολόγησης, έχουμε φαρσοκωμωδία ή ότι η φαρσοκωμωδία της αξιολόγησης επιβεβαιώνεται μέσω της καμπύλης του Γκάους;
    (Πλάκα κάνω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή