Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τα κολπάκια του Σ.Ε.Β.

Χθες βγήκε ο κ. Δασκαλόπουλος του Σ.Ε.Β. και ζήτησε την κατάργηση της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (καθώς και της μετενέργειας) και την επαναφορά τους στα προηγούμενα επίπεδα!!! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!
Τι κρύβεται όμως πίσω απ' αυτήν την ενέργεια του κ. Δασκαλόπουλου;
Μήπως είναι η οικονομική κρίση και η καλοσύνη των βιομηχάνων που βλέπουν τους υπαλλήλους τους να πεινάνε αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίσηη στην αγορά;

Αλήθεια, ποιος τους εμποδίζει να αυξήσουν τους μισθούς των υπαλλήλων των δικών τους επιχειρήσεων;

Η αλήθεια λοιπόν είναι καλά κρυμμένη και βρίσκεται - ως συνήθως - αλλού.

Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας επιχείρησης με 12 εργαζόμενους και κέρδη 20,000 ευρώ.
Ο μισθός του εργαζόμενου ας πούμε ότι είναι 750 ευρώ. Οι 12 εργαζόμενοι στοιχίζουν στην επιχείρηση 9,000 ευρώ το μήνα.
Τα 20,000 ευρώ το μήνα λοιπόν, θα έχουν "έκπτωση" και θα γίνουν 11,000 που σημαίνει ότι με φορολογία 35%, ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει φόρο περίπου 4,000 ευρώ.
Αν τώρα ο μισθός του εργαζόμενου μειωθεί στα 600 ευρώ, οι 12 εργαζόμενοι θα στοιχίζουν περίπου 7,000 ευρώ και ο επιχειρηματίας θα φορολογηθεί για 13,000 ευρώ, ενδεχομένως θα ανεβεί σε φορολογικό κλιμάκιο και με φορολογία 45% θα πληρώσει φόρο σχεδόν 6,000 ευρώ!!!
Δηλαδή ο φόρος που καταβάλλει είναι σχεδόν 50% αυξημένος σε σχέση με πριν, ενώ τα κέρδη του (αυτά τον ενδιαφέρουν) παραμένουν ίδια, δηλαδή περίπου 7,000 το μήνα, έχει όμως δυσαρεστημένους υπαλλήλους και μειωμένη ζήτηση!!! (εδώ κολλάει η άποψη Παπαδήμου για μείωση της ανεργίας. Αν ο επιχειρηματίας προσλάβει επιπλέον προσωπικό και κάνει μια επιπλέον επένδυση-επέκταση της επιχείρησής του, θα αυξήσει τα κέρδη του, αφού θα πληρώσει λιγότερο φόρο).

Φυσικά το να αυξήσει αυτοβούλως και μόνος του, πέρα από συλλογικές συμβάσεις το μισθό των υπαλλήλων του είναι γι' αυτόν καταστροφή αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει άλλο μισθό και είτε δίνει 600 ευρώ είτε 1,600, αυτός υποχρεούται να δηλώσει τα 600 και να φορολογηθεί επιπλέον για τα 1,000 ευρώ που θα καταβάλλει στον υπάλληλό του σαν να τα έβαλε αυτός στην τσέπη του (και βέβαια ούτε κουβέντα για περαιτέρω μείωση των κερδών των βιομηχάνων, εφαρμόζοντας μία "κοινωνική" επιχειρησιακή πολιτική).

Μη νομίζουμε λοιπόν ότι ξαφνικά οι βιομήχανοι κόπτονται για το καλό των εργαζομένων.
Σήμερα, που όλα καταρρέουν, οφείλουμε όλοι να μιλάμε μ' ανοιχτά χαρτιά
και να έχουμε καλή πίστη και αλληλεγγύη. Τα ψέματα και τα πυροτεχνήματα πρέπει να τελειώνουν.

Ας πούμε την αλήθεια επιτέλους κι ας ξαναγνωριστούμε σαν κοινωνία.
Όλοι θα κερδίσουμε απ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου