Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τέλος η ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Σε παλιότερη ανάρτησή μου, καυτηρίαζα τη διαδικασία έκδοσης κάρτας ελευθέρας σε μουσεία. Τις τελευταίες μέρες μόλις, μάθαμε (προφανώς το ζήτημα ανακινήθηκε από εκπαιδευτικούς σε διακοπές που επιχείρησαν να εισέλθουν δωρεάν σε μουσείο και τους το αρνήθηκαν) για την κατάργηση αυτού τού μέτρου.
Το ΦΕΚ κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου (κατεβάστε το εδώ), δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές και υπογράφεται από τους υπουργούς οικονομικών κ. Γ. Ζανιά και πολιτισμού και τουρισμού κα. Τ. Καραπαναγιώτη. Το ερώτημα είναι πόσους αφορά το εν λόγω μέτρο. Οι κατά τόπους σύλλογοι εξέδιδαν κάρτες ελευθέρας εισόδου αλλά λίγοι/λίγες τις χρησιμοποιούσαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι πιο πολλοί ευκαιριακά, κατά την περίοδο των διακοπών τους, επισκέπτονταν και κάποιο μουσείο δωρεάν.
Βέβαια, πώς κάποιος εκπαιδευτικός που ασχολούνταν ενεργά, επισκέπτονταν μουσεία και σχεδίαζε παιδαγωγικές δραστηριότητες για την τάξη του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη, θα επαναλάβει την ίδια διαδικασία, όταν θα πρέπει να πληρώσει, για να μπει στο μουσείο και να λάβει γνώση των εκθεμάτων ώστε να σχεδιάσει την επίσκεψη σ' αυτό και τις δραστηριότητες για τα παιδιά;
Μήπως οδηγούμαστε στο τέλος της μουσειοπαιδαγωγικής;
Μήπως οδηγούμαστε σε ένα μποϊκοτάζ των σχολείων από τις επισκέψεις σε μουσεία;
Μήπως επιχειρείται η αποσύνδεση του πολιτισμού από την παιδεία;
Μήπως τελικά το σχολείο δεν είναι φορέας πολιτισμού αλλά μόνο γνώσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου